10 waardevolle (klus)tips voor langer zelfstandig wonen

bebro

Heeft u behoefte aan een comfortabele woning waarin u zeer zelfstandig kunt zijn? Verlangt u naar houvast, veiligheid en een obstakelvrij huis? In deze blog vindt u 10 waardevolle (klus)tips die deze doelen nastreven en het u mogelijk maken om langer zelfstandig thuis te wonen. Een comfortabel huis op jonge leeftijd kan bovendien problemen op oudere leeftijd voorkomen.

Klustips om bukken te voorkomen
Misschien is bukken op dit moment geen enkel probleem voor u, maar wees u ervan bewust dat veel bukken op den duur voor klachten kan zorgen. De volgende tips voorkomen dat u (veel) hoeft te bukken:
Tip 1: Verplaats uw spullen naar een hoogte waar u niet (veel) voor hoeft te bukken (verplaats ze echter niet té hoog, want dan zit u weer met opstapjes).
Tip 2: Vervang keukenkastjes voor keukenlades. In keukenlades kunt u gemakkelijk bij de spullen komen die achterin liggen doordat u de lade helemaal kunt uitschuiven.
Tip 3: Vestig uw vaatwasser op een vastgestelde hoogte dat u niet of nauwelijks hoeft te bukken bij het in- en uitruimen.

Voor het (ver)bouwen wordt geadviseerd om gebruik te maken van kwalitatief gereedschap zoals festool gereedschap.

Klustips om opstapjes niet meer te hoeven gebruiken
Een aantal woningen beschikken over bovenraampjes. Hoewel veel mensen deze openen met een trappetje of opstapje, is dit niet aangeschreven als de veiligste en gemakkelijkste weg. Er zijn andere manieren te bedenken om een bovenraampje te openen zonder een opstapje te gebruiken. De tips zijn als volgt:
Tip 4: Vestig verlengde raamopeners aan de raamsluiting. Hierdoor kunt u het bovenraampje handmatig open en dicht doen zonder een opstapje te gebruiken.
Tip 5: Vestig elektrische raamopeners. Hierdoor kunt u het bovenraampje met een afstandsbediening open en dicht doen.
Tip 6: Vervang de bovenraampjes door ventilatieroosters. Dit verkleint tevens de kans op inbraken.

Voor klustips bij het voorkomen van opstapjes bij bovenkastjes gelden ongeveer de tegenovergestelde tips als bij het voorkomen van bukken bij onderkastjes. Ten eerste kunt u uw spullen verplaatsen naar een lagere plek (echter niet te laag). Daarnaast kunt u uw bovenkastjes, indien mogelijk, naar een lagere plek vestigen. Ook kunt u meer opslagruimte creëren op plekken waar u beter bij kunt.

Mocht u toch een opstapje willen gebruiken, dan wordt het u aangeraden om een keukentrapje te gebruiken in plaats van een stoel of krukje. Hierop heeft u meer stabiliteit en het verminderd de kans op vallen.

Klustips met betrekking tot veiligheid
Inbraken zijn vaak het gevolg van verouderd hang- en sluitwerk. Het hang- en sluitwerk in woningen die voor 1999 zijn gebouwd zijn mogelijk verouderd. Na 1999 zijn woningen voorzien van inbraak werende ramen en deuren. Het is verstandig om na te gaan of uw woning wel of geen verouderd hang- en sluitwerk bevat. (Klus)tips met betrekking tot veiligheid zijn:
Tip 7:  Schaf vernieuwd hang- en sluitwerk aan indien u hier nog niet over beschikt. Dit heeft een positieve invloed op uw eigen veiligheid.
Tip 8: Denk, als tip 1 is gelukt, na over een eventueel alarmsysteem.

Andere dingen waar u over na moet denken om inbraken in en rondom uw woning te minimaliseren zijn:
Tip 9: Vermijd containers rondom uw huis, deze kunnen inbrekers gebruiken als opstapje.
Tip 10: Verbouw een schutting waar gemakkelijk overheen geklommen kan worden.

Wilt u ook graag een comfortabelere woning, maar bent u nog opzoek naar gereedschap om uw huis mee te (ver)bouwen? Voor een breed assortiment gereedschappen kunt u eens een kijkje nemen op www.ijzerhandel.nl De vakkundige medewerkers staan ervoor open om uw vragen te beantwoorden en u advies te verlenen.