Diverse soorten kraanmachines

Kranen bestaan al vele eeuwen en hebben door de tijd veel varianten gekend. Zo was er zelfs een tijdje een kraan die werd aangedreven door ‘kraankinderen’. Inmiddels zijn vrijwel alle kranen elektrisch aangedreven. Er zijn nog steeds diverse soorten kraanmachines en ze hebben allemaal een ander doel. Kraanverhuur heb je in diverse soorten en maten.

Welke soorten kraanmachines zijn er en in welke sectoren vind je kraanmachines?
Er zijn diverse soorten kraanmachines en ze hebben allemaal een ander doel. De meeste kranen worden gebruikt in de bouw en de scheepvaart, maar ook binnen de logistieke sector en en de weg- en waterbouw worden diverse soorten kraanmachines ingezet.
Laten we eens kijken welke soorten er zijn:

Autolaadkraan
Autolaadkranen kun je zien als een lange uitschuifbare arm, soms met een lier (een takel). Ze worden veelal gebruikt binnen de scheepvaart voor het laden en lossen, maar ze kunnen ook op een vrachtauto gemonteerd worden. Er zijn soorten kraanmachines die uitschuifarmen hebben die ruim 20 meter lengte beslaan.

Verrijdbare autolaadkraan
Sommige autolaadkranen zijn verrijdbaar en deze hebben een zelfstandig functionerend hydraulisch systeem. Nadeel is echter wel dat ze door hun lichte constructie al snel aan het maximale gewicht zitten.

Hijskraan
Hijskranen zijn gemaakt als een ijzeren boomconstructie met een horizontale boom erbovenop waaraan de haak is bevestigd voor het tillen van materialen. In veel hijskranen zit bovenaan bij de boom een cabine voor de kraanmachinist.

Mastktraan
Mastkranen hebben een giek die kan draaien, maar de mast zelf is gefixeerd. Ze worden vooral gebruikt in de scheepvaart en offshore.

Telescoopkraan
Telescoopkranen zijn onderdeel van een vrachtwagen en hebben een uitschuifbare arm die tot aan ongeveer 8 keer de kokerlengte kunnen. Alleen de hijsarm heeft de mogelijkheid tot omhoog en omlaag buigen, de telescooparm kan slechts horizontaal draaien.

Torenkraan
Anders dan met de hijskraan kan de haak van torenkranen over de horizontale lengte van de giek heen en weer bewogen worden waardoor voorwerpen dichterbij en veraf gepakt en verplaatst kunnen worden. Ook de torenkraan zelf staat soms op een rails en is hierdoor over beperkte lengte verrijdbaar.

Bovenloopkraan
Deze kranen zijn slechts de horizontale armen die bevestigd worden over de gehele lengte van een loods. Hierop beweegt een loopkat heen en weer die zo een hijsfunctie bieden kan.
Op deze manier, maar dan verticaal kunnen er ook wandkranen in werkplaatsen gebruikt worden.