Help, mijn huis verzakt!

Scheuren in de muur. Klemmende ramen en deuren. Scheve vloeren. Allemaal symptomen van een verzakkende woning. Heeft u hier last van? De verzakking van uw fundering kan een belangrijke oorzaak zijn. Wacht dan niet te lang en laat de fundering herstellen. Hoe langer u wacht, hoe erger de schade wordt.

Hoe komt het dat de fundering verzakt is?

Er zijn verschillende oorzaken voor verzakking. Klein- en veengrond kan inkrimpen door vochtverlies. Hierdoor neemt het volume van de grond af en vermindert de ondersteuning van de fundering. Daarnaast kan de grond onder fundering kan wegspoelen waardoor het gebouw instabiel wordt. Houten funderingspalen kunnen na verloop van tijd gaan rotten waardoor het draagvermogen vermindert. Ook externe factoren spelen mee; trillingen door bouwwerkzaamheden in de buurt kunnen ook fataal zijn voor een fundering.

Loopt ieder huis risico dat de fundering verzakt?

Bepaalde woningen lopen meer risico op verzakking. Panden in de rivierengebieden en oude woningen van voor de oorlog in het noorden en westen van het land hebben hier veel last van. Rondom Amsterdam en Rotterdam lopen de huizen verhoogd risico. Dit komt doordat de funderingen van deze woningen uit houten palen bestaan, welke niet meer voldoen om de gebouwen te dragen.

Wat kan ik eraan doen?

Als uw fundering verzakt is, dan zorgt dit voor veel ellende. Neem daarom contact op met een erkend en gekwalificeerd bedrijf dat gespecialiseerd is in het herstel van muurschade. Het verzakkingsprobleem kunt het veiligst laten oplossen door vakmensen omdat verzakking gevaarlijke situaties kan opleveren. Deze gespecialiseerde bedrijven doen uitvoering onderzoek naar de oorzaak van de verzakking en lossen dit probleem op een duurzame manier voor u op. Het probleem zal daardoor niet weer voorkomen.

En de schade?

De schade wordt daarna ook aangepakt. Uw muren worden hersteld in de oude staat door gebruik te maken van de oorspronkelijke materialen. U zult daarna nergens aan kunnen zien dat uw fundering verzakt is geweest.