Hoeveel laminaat heb ik nodig en waar moet ik op letten?

Een van de klussen in huis die het vaakst zelf worden gedaan is het leggen van laminaat. Het leggen van laminaat is vrij simpel en door de vele soorten ook heel aantrekkelijk qua prijs. Bij het leggen van laminaat moet je op een aantal zaken letten. Heb je bijvoorbeeld alle gereedschappen in huis die nodig zijn? Gaat het je alleen lukken of heb je hulp van een vriend/familielid nodig? Maar ook, hoeveel laminaat heb je nu eigenlijk nodig? Over die laatste vraag gaan we het vandaag hebben.

Meten is weten

Om te weten hoeveel laminaat je nodig hebt, moet je de oppervlakte van de ruimtes waar je laminaat gaat leggen weten. In een vierkante of rechthoekige kamer gaat dat het simpelst. Meet op hoe lang de langste kant en de kortste kant van de ruimte zijn en vermenigvuldig deze. Dan heb je de oppervlakte van een ruimte.
Uiteraard zijn niet alle ruimtes rechthoekig, denk bijvoorbeeld aan een halletje met een schuine muur of een keuken die in een bocht loopt. Een tip is om niet alles heel secuur uit te gaan rekenen. Ga dus bij dat halletje niet de hoek berekenen maar doe net of de hoek niet bestaat en de hal een rechthoekige vorm heeft. Waarom dat slim is vertellen wel je zo.

Koop meer dan je nodig hebt

Een van de belangrijkste tips is om meer laminaat te kopen dan je nodig hebt. Tijdens het leggen van laminaat kan het altijd gebeuren dat je een plank verkeerd zaagt of dat je een beschadigde plank tegen komt. Bij het vervoeren van laminaat komt het vaak voor dat de puntjes van het laminaat breken omdat er niet voorzichtig genoeg mee wordt omgegaan. Meer laminaat kopen is dus nooit verkeerd want beter te veel dan te weinig.
Het is jammer als je terug naar de bouwmarkt moet om een of twee pakken laminaat te gaan halen. Ook al je bijvoorbeeld laminaat haalt wat in de actie is, is het jammer dat je de week daarna het volle pond moet gaan betalen. Bij elke bouwmarkt en woonwinkel is het zo dat je niet geopende pakken laminaat gewoon kunt terugbrengen als je ze toch niet nodig hebt gehad. Het kost je dus geen extra geld.

Ook niet vergeten

Voordat je het laminaat gaat leggen zijn er soms zaken die mensen wel eens over het hoofd zien. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat je de pakken laminaat laat acclimatiseren. Laminaat moet een aantal dagen in de ruimte blijven liggen omdat laminaat uitzet en krimpt bij verschillende temperaturen. Als je meteen het laminaat gaat leggen na aankoop kan de vloer bol gaan staan.
Vergeet ook de ondergrond niet. Onder laminaat moet je namelijk isolerend materiaal leggen wat er ook voor zorgt dat het geluid gedempt wordt. Wij wensen je alvast veel succes met het leggen van je nieuwe vloer.