Lades plaatsen op laderails

Je kan ervoor kiezen om zelf je eigen meubels te gaan maken. De kans is groot dat je dan meubels gaat maken waarin lades bevestigt moeten worden. Of het nu gaat om een lade of meerdere lades, allemaal zullen ze soepel open en dicht moeten gaan. Er zijn meerdere varianten wat betreft ladesystemen die je kunt gebruiken. De lades moeten dan ook soepel over de laderails kunnen glijden.

Kies voor een enkel of dubbel glijgat

Een systeem dat je kan gebruiken is het systeem met de enkele glijgat. Hiermee kan je de meest simpele schuiflades maken. De betreffende lade zit daarbij geklemd tussen de ladegeleiders: de bovenkant van bijvoorbeeld een kast en het glijgat. Door enkele millimeters speling gaat de lade vrij schuivend over het glijgat en de laderails. Veelal wordt dit systeem gebruikt wanneer de zijkanten en het front van de lade even hoog zijn. Naast het enkele glijgat is er ook het dubbele glijgat. In dit systeem zorgen twee glijgatten ervoor dat de lade zit opgesloten. De lade kan hierdoor overal geplaatst worden. De zijkanten en het front hoeven hierbij niet even hoog te zijn.

Systeem met stalen laderails is een goede keuze

Je kan ook gebruik maken van het systeem van een loper, waarbij een lat aan de zijkant van de lade zit. In een sleuf bij twee dicht bij elkaar geplaatst glijlatten loopt deze ladegeleider over de laderails van Ijzerwarenwinkel.org. Het meest soepele systeem om te kiezen is een systeem met stalen laderails. Dit zeer soepele systeem loopt letterlijk en figuurlijk op rolletjes. De laderail en de ladegeleider vormen samen een set. Deze systemen zijn kant en klaar te kopen in verschillende maten.

Zo zijn er dus meerdere systemen mogelijk om je ladekasten te bevestigen. In veel gevallen is het een kwestie van goed de tekening volgen, waarna de lade snel is bevestigd op de laderails. Voor iedereen is het dan ook mogelijk om een lade te plaatsen.