Wat is de functie van motorolie?

Olie is een veel gebruikte term, zo ook in de autowereld. Eigenlijk is de juiste benaming smeerolie, omdat de motorolie met name een smerende werking heeft. Dit houdt in dat het is bedoeld om de wrijving tussen bewegende delen in jouw motor te verminderen. Maar dit is niet de enige functie die motorolie heeft. In dit artikel zullen we je op de hoogte brengen van welke functies motorolie heeft, zodat jij het belang kunt inzien dat het heeft voor je auto! Op zoek naar goede motorolie? Neem Shell motorolie of Castrol, dan weet je in ieder geval dat je goed zit.

Afvoeren van slijtage

Naast de smerende werking, heeft de olie nog een functie, namelijk het afvoeren van slijtage uit de motor. Alle bewegende delen in je auto zorgen wel degelijk voor enige wrijving. Hierdoor ontstaat er slijtage. Als deze niet zou worden afgevoerd wordt het alleen maar erger. Motorolie zorgd er dus voor dat de slijtage niet in de weg zit!

Het koelen van de motor

Daarnaast heeft motorolie een koelende werking. Doordat de olie constant door de motor heen wordt gepompt. Kan de hitte worden opgenomen uit de heetste delen en worden afgevoerd naar de koelere gedeelten in je motor. Zou blijft de motor koel en voorkom je schade aan de motor.

Afdichting tussen de zuiger en cilinderwand

Daarnaast zorgd olie voor een afdichting tussen de zuiger en de cilinderwand. Hierdoor blijft de verbrandingsruimte dicht en is er sprake van een een goede compressie. Hierdoor kan de zuiger in beweging worden gebracht. Dit is te danken aan de oliefilm die tussen de bewegende delen in zit.